Abana ve Bozkurt’taki balıkçı barınaklarının giriş kısmı Karadeniz’deki hareketlilik sonrasında kumla doldu. Balıkçı tekneleri barınaklara ne giriş yapabiliyor ne de çıkış. Bazı noktalarda ise barınakların bir ucundan diğer ucuna artık yürüyerek geçmek mümkün.
Yaşanan bu durum İl Koordinasyon Kurulu toplantısında da gündeme geldi. Vali Avni Çakır, konuyla ilgilenen kurum olan Bolu Ulaştırma Bölge Müdürü Doruk Erdem Öncebe’den Kastamonu’ya öncelik tanınması gerektiğini aktardı.
Vali Çakır, “Bozkurt İlişi barınak girişinde tarama gemisi gelmesi yönünde çok büyük bir talep var. Artık tekneler girip çıkamaz haline gelmiş durumda. Çok elzem bir hale geldi. Özlüce’de de sıkıntı var. Abana’da da var. Bozkurt’ta meydana gelen selde biliyorsunuz binlerce kamyon rusubat temizledik. Bu denizle de birleşti. Bu durum nedeniyle barınakların ağızları da zamanla tıkandı. Şu anda müdahale edemezsek ileri de çok daha büyük sıkıntıyla karşılaşacağız. Kastamonu’nun yaşadığı afet durumu da göz önüne alınarak bölgemizin birkaç ay araya alınıp, bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Acil gerekli olan iyileştirmeler yapılırsa, biz normal çalışma programını beklemeye devam ederiz. Ezine çayının getirdiği malzeme Abana ve Bozkurt’ta barınaklara çok ciddi zarar verdi. Bir ay içerisinde Kastamonu’da bu çalışmaların başlaması gerekiyor” dedi.
Bolu Ulaştırma Bölge Müdürü Doruk Erdem Öncebe ise “Türkiye’de bu çalışmayı yapan üç adet tarama gemimiz var. İkisi bizim bölgemizde faaliyet yürütüyor. Biri Zonguldak’ta diğeri ise Bartın’da. Ellerinde de çok fazla iş var. Bir program dahilinde ilerliyorlar. Tekrardan görüşelim” dedi.
Bozkurt Kaymakamı Murat Atıcı, barınaklardaki balıkçıların yaklaşık 6 aydır çalışma yapılmasını beklediğini ifade ederken, Abana Belediye Başkanı Yunus Akgül ise “Abana’da balıkçı barınağında yürüyerek karşıya geçebiliyoruz” dedi.
Toplantıda Bolu Ulaştırma Bölge Müdürü Doruk Erdem Öncebe bölgemizde yürütülen diğer çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Öncebe, “İnebolu Balıkçı Barınağı’nın projesini hazırladık. Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne gönderdik. Onay gelmesiyle beraber Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na imar ve ÇED ile alakalı başvuruda bulunacağız. Evrenye Balıkçı Barınağı ile de alakalı saha çalışmalarımızı tamamladık. Zemin beklediğimizden kötü çıktı. O yüzden projeyi biraz daha farklı ele almak durumunda kalacağız. Bu çalışmaları da tamamladıktan sonra yine Çevre Şehircilik Bakanlığı’na sunacağız. Çatalzeytin’deki Sahil Tahkimatı işinin ihalesi yapıldı. Yer tesliminin eli kulağında. İtiraz süreçlerinin tamamlanması bekleniyor. Abana’nın da aynı şekilde ihalesini yapacağız. Yakın zamanda yapmış oluruz” diye konuştu.

Güven Tuzcu