Mendil Kapmaca
Bu çocuk oyununda oyuncular iki guruba ayrılırlar. Eşleşmeyi sayışma ile yaparlar. Yüz metre arası olan iki kale tespit edilir. İki kalenin ortasında bir çocuk görevlendirilir. Bu çocuk genellikle gönüllü olur.
Guruplar kalelerine geçerler. Karşı guruptan kendilerine eş seçerler. Eşler karşılıklı ve numara sırasına göre durmuşlardır. Mendil elinde ortada duran çocuk bir numara söyler. Numarası söylenen çocuklar ortaya doğru mendili kapmak için koşarlar. Mendili kapıp vurulmadan kalesine gelen oyuncu rakibini de kalesine kazandırır. Oyun bir tarafta oyuncu kalmayıncaya kadar devam eder.
Sonunda galip gelenler mağlupların sırtına binerek karşı kaleye kadar kendilerini taşıtırlar.
***
Mendilim Kaç Köşe
Bu çocuk oyunu on veya daha fazla kişi ile oynanır. Çocuklar sayışma ile eşleşirler. Eşleşen çocuklar iki guruba ayrılır. Aralarında on-on beş metrelik mesafe olacak şekilde uzaklaşırlar. Gurupların duracağı yerler çizilerek sabitlenir. Oyuna hangi tarafın başlayacağı yaş-kuru ile tespit edilir. Başlama hakkı kazanan gurup karşı guruba;
—Mendilim kaç köşe diye sorar.
Karşı gurup;
—Dört köşe deyince karşı gurup tekrar sorar;
—Bizden size kim düşe.
Karşı gurup içlerinde gücüne kuvvetine güvendikleri arkadaşının ismini verirler.
—Hasan düşe.
İsmi söylenen çocuk gurubundan ayrılıp koşarak gider. Karşıda birbirlerine sıkıca tutunarak zincir olmuş gurubun koparabileceği yerine süratle çarpar. Bağı çözüp guruptan geçmeye çalışır. Geçebilirse o guruptan istediği bir oyuncuyu alarak gurubuna geri döner. Geçemezse karşı guruba esir olarak orada kalır. Bu seferde diğer gurup söze başlayarak aynı konuşma ve oyunlar oynanır. Oyuncuları kendi tarafına toplayan gurup oyunu kazanmış olur.